VAD ÄR ENDURO?

Kortfattat så är enduro en motorcykelsport som bygger på uthållighet. Tävlingarna kan sträcka sig allt från 1,5 timme till flera dagar som t.ex tävlingen Romaniacs som pågår under 6 dagar. Enduro är en fantastisk sport som bjuder på väldigt mycket variation när det kommer till tävlingar. Det är också en sport som ställer en del krav på dig som förare både mentalt och fysiskt. Sporten enduro utövas och tränas oftast på klubbar som har en bana anpassad för ändamålet. Underlaget kan variera från sten till sand, jord och inte allt för sällan en del utmanade lera.

Ibland kan endurotävlingar pågå över ett stortområde och man tävlar på så kallade specialprov. Mellan specialproven så kör man på allmän väg och denna typen av tävling kräver att du har mc körkort för den typen av mc som du tävlar med. Det är också anledningen till att vi har belysning på motorcykeln och att den är registrerad precis som en bil. Vissa endurotävlingar går helt på inhägnat område och då krävs varken registrerad mc eller körkort.

Sporten ställer också krav på det maskinella då motorcykeln utsätts för en hel del stora påfrestningar när vi träna och tävlar. Så det är av stor vikt att hålla efter och serva din motorcykel kontinuerligt. Alla kanske inte har som mål att tävla inom sporten men även träningen är en väldigt rolig form som oftast bildar en unik gemenskap. Fastän enduro ibland kan vara väldigt utmanade rent fysiskt så är det också väldigt roligt och fartfyllt som gör att 1,5 timmes träningspass kan löpa på väldigt fort. Man kan jämföra träningsintensiteten med löpning plus att du även använder en hel del av dina muskler i överkroppen som gör att hela kroppen får jobba under ett träningspass. Tävlingsintenstiteten kan man jämföra med skidåkning där både kropp och knopp får slita på ordentligt. När vi tävlar så får vi även ett adrenalin påslag som gör att vi pressar oss ännu mer.

Det är viktigt att vi är medvetna om sportens utmaningar då det ibland kan gå väldigt fort i skogen när vi vrider på gasen och ger allt. Det gäller att både du och hoj är rätt förberedda och inställda på utmaningen. Det är där vi i skolan kommer in och hjälper dig på vägen till att bli en säker och duktig utövar inom denna unika sport som belönar oss rejält efter målgång.

VILL DU LÄRA DIG MER? KOLLA IN DENNA GRATIS TRÄNING

Vanliga frågor om Enduro